Пшоно – дрібна крупа з проса, очищена від твердої оболонки. Відноситься до низькокалорійних дієтичних і лужних продуктів, при цьому добре насичує та легко засвоюється. Це багате джерело харчових волокон, вітамінів групи B, кальцію, заліза та магнію. Підходить для приготування безглютенового борошна.
Компанія "Земледар" ретельно контролює весь процес постачання пшона: від догляду за рослиною до розфасовки.
Вирощування. Пшоно вирощується на власному полі компанії органічним методом далеко від великих міст, жвавих доріг і промислових зон. Синтетичні добрива, пестициди та інша агрохімія не використовуються.
Зберігання. Продукт зберігається відповідно до санітарних норм і фасується в день замовлення. Покупець отримує свіже пшоно з останнього врожаю.
Фасування. В день замовлення товар упаковується в екологічну паперову тару.
Універсальна страва з пшона – жовта ароматна каша, яка може бути і смачною самостійною стравою, і чудовим гарніром, і відмінною начинкою для голубців, запіканок, пиріжків, зразів і фаршированих овочів. Також з крупи готують випічку, додають у супи (уху, куліш, харчо) і котлети, перемелюють на борошно.
Пшоно смачним і корисним чином поєднується з сиром, зеленню, гарбузом, лляною олією, рисом, сухофруктами, молочними продуктами.
Перед уживанням крупу рекомендується замочити, щоб знизити вміст антинутрієнтів. Також перед приготуванням пшоно можна трохи обсмажити (це посилить його аромат і додасть розсипчастості).
Класичній ароматній каші з пшона характерні розсипчаста текстура та м’який смак, що неодмінно змусять просити добавки. Рецепт можна взяти за основу та модифікувати на свій смак у солодкому і солоному варіантах.
- пшоно – 100 г
- вода – 200 г
- сіль – на смак
- масло вершкове – на смак.
- Пшоняну крупу перебрати і промити.
- Залити в киплячу підсолену воду і варити 17-20 хвилин, постійно помішуючи.
- Для більш м’якого смаку і розкриття аромату рекомендується потримати каструлю з кашею на водяній бані.
- Заправити кашу маслом і дати ще трохи настоятися.
Голубці – українська страва, без якої не обходиться жодне застілля. Приготуйте з нами рецепт традиційної страви з головним інгредієнтом у вигляді пшона. Крупа характеризується багатим складом білків та вуглеводів, доброю дією на організм та виразним смаком. Замість варіння, пропонуємо запікати страву в духовці, що зробить її ще кориснішою. Здивуйте рідних вегетаріанською інтерпретацією голубців!
Не підходить для пророщування, хоча пшонку можна “активувати” тривалим замочуванням.
Пшоно з усіх видів круп вважається найменш алергенним, тому його сміливо включають в раціон дітей. У вигляді відварів допомагає у схудненні, лікуванні пухлин і діабету, залужнює організм.
Видільна система. Виведення шлаків, антибіотиків, залишків токсичних ліків. Легкий сечогінний ефект.
Кровоносна система. Зміцнення серцевого м’язу (особливо у поєднанні з лляною олією). Профілактика анемії та підвищеного холестерину в крові. Легкий судинорозширювальний ефект, поліпшення кровообігу, нормалізація тиску. Зниження ризиків інсульту, атеросклерозу та серцевих нападів. Захист судин від патогенних змін.
Травна система. Поліпшення роботи шлунку. Попередження утворення каменів у жовчному міхурі. М’яке очищення печінки та кишечника.
Покривна система. Поліпшення зовнішнього вигляду шкіри, зміцнення та стимуляція росту волосся та нігтів.
Ендокринна система. Сприяння виробленню ферментів, що беруть участь у синтезі інсуліну та засвоєнні глюкози. Нормалізація обміну речовин, зменшення жироутворення.
Опорно-рухова система. Зміцнення кісток і зубів (за рахунок кальцію), надання м’язам еластичності (за рахунок міді).