Закваска, або “дикі дріжджі”, – основа для бездріжджового тіста. Її отримують методом ферментації цільнозернового борошна (з зародками і висівками) і регулярного “підгодовування”. Вона чудово сприймається організмом, на відміну від хлібопекарських дріжджів, а хліб на заквасці називають живим.
Увага! Закваску рекомендуємо замовляти разом з житнім жорновим цільнозерновим борошном, для можливості подальшого підживлення.
Закваску можна застосовувати у будь-який випічці замість хлібопекарських дріжджів. Крім хліба, булочок, пирогів, закваску використовують навіть для приготування таких борошняних виробів як деруни, коржики, кекси, вафлі, млинці та ін.
Хліб на заквасці – поживний і низькокалорійний. Підходить для вживання під час дієт і руйнує міфи про шкоду хліба.
- вода – 350 мл
- натуральний мед – 1 ч.л.
- морська сіль – 1 ч.л.
- житня закваска – 100 г
- спельтове цільнозернове борошно – 500 г
- суміш насіння та прянощів – на смак
- сиродавлена олія – 1-2 ст.л.
- У керамічну посудину покласти закваску, налити воду, додати мед і сіль. Розмішати до однорідності.
- Додати ⅓ борошна і залишити на 1-2 години, щоб тісто трохи підійшло.
- Після цього додати решту борошна і замісити тісто дерев'яною ложкою або руками.
- Всипати в тісто насіння (наприклад, злегка підсушені соняшникові або кунжутні зернята, перемелені льон і амарант), прянощі (кориця + кардамон + імбир; мускат + орегано + базилік) або злаки (гречка, вівсяні пластівці).
- Влити олію холодного віджиму (підійде кунжутна, лляна, гірчична, оливкова) і ще раз вимісити.
- Викласти тісто в підготовлену форму і вирівняти зверху долонею. При бажанні можна змастити збитим з медом яєчним білком і прикрасити горіхами або насінням.
- Поставити ємність з тістом в тепле сонячне місце на 6-8 годин, прикривши рушником з натуральної тканини. Тісто має вирости в 2-2,5 рази.
- Випікати при температурі 200ºС протягом 10 хвилин, потім при 180°С ще 50 хвилин.
- Вийняти хліб з форми ще гарячим, покласти на решітку, скропити водою і накрити рушником. Дати охолонути.
Відео про житню закваску "Земледар", яка готова для виготовлення хліба в домашніх умовах. Ви дізнаєтесь про особливості виготовлення, відправлення покупцям, зберігання та використання.
Хліб формовий на заквасці
Пропонуємо до вашої уваги, рецепт випічки хліба формового на заквасці від керівника компанії Земледар, Олександра Торського. Це один із самих швидких і простих рецептів, який можна приготувати за допомогою електричної або газової духовки і передається із покоління в покоління.
АМАРАНТОВИЙ ХЛІБ
Компанія «Земледар» пропонує унікальний рецепт приготування хліба з амарантового борошна. Амарант вважається екзотичним продуктом, хоча він культивується в Європі впродовж століть. В Україні його ще називають щириця і, звісно, кожен з вас бачив цю рослину на грядках. В амарантових зернах та його борошні багато амінокислоти лізин, вітаміну А. Цей продукт сприяє засвоєнню кальцію та забезпечує м'язи будівельним матеріалом завдяки високому вмісту білку.
Хліб подовий на заквасці
Пропонуємо до вашої уваги, рецепт випічки хліба подового (безформового) на заквасці від керівника компанії Земледар, Олександра Торського. Це один із самих швидких і простих рецептів, який можна приготувати за допомогою електричної або газової духовки і передається із покоління в покоління.