Закваска на шишках хмелю останнім часом займає особливе місце у розвитку хлібопечення. Проведені дослідження показують, що вона підвищує мікробіологічну безпеку хліба (у ньому набагато довше не розвивається патогенна мікрофлора), а ще такий хліб ще й дуже вологий порівняно з іншими на диких дріжджах. У людей, які регулярно вживають такий хліб, покращується травлення і моторика кишечника, припиняється здуття, нормалізується випорожнення і стан шкіри, зміцнюється імунітет.
Хмелева закваска "Земледар" складається з супліддя хмелю, житнього цільнозернового борошна, джерельної води, бактерій хлібного природного походження і є 100% натуральним продуктом. Вона легко переносить нерегулярні підживлення та перепади температур.
Увага! Закваску рекомендуємо замовляти разом з житнім жорновим цільнозерновим борошном та висушеними супліддями хмелю, для можливості подальшого підживлення.
- Відкрити металічну кришку.
- Підживити закваску: 50 мл хмелевого настою (кімнатної температури) + 50 г жорнового житнього борошна + 1 ч.л. меду.
- Ретельно перемішати.
- Закрити полотняною кришечкою, яка йде в наборі із закваскою.
- Залишити в холодильнику на 8-12 годин.
- Наступного дня закваска має збільшитися в об’ємі та утворити повітряні кульки.
- Підживлювати закваску потрібно після кожного випікання хліба, шляхом додавання 1 ч.л. меду та у рівних пропорціях хмелевого настою та житнього жорнового борошна відповідно до кількості використаної закваски.
- Якщо закваска не використовувалась протягом 21-го дня, то її також потрібно підживити так, як після отримання.
- Для приготування 50 мл хмелевого настою потрібно перемішати 100 мл води та 2 ст.л. (2.5 г) супліддя сухого хмелю.
- Накрити кришкою і довести до кипіння.
- Томити протягом 20-30 хв при дуже низькій температурі.
- Виключити плитку та залишити до повного охолодження.
- Процідити та віджати.
Домашня хмелева закваска дуже активна та швидко піднімається. У теплу пору року закваска може рости швидше, а в холодну пору – довше. Якщо закваска зберігалася в холодильнику, перед використанням додайте трохи меду, борошна, розмішайте і поставте на годину-дві в тепле місце.
Хмелеву закваску можна використовувати для різних рецептів пшеничних і житніх хлібів, а також спекти справжній сільський хліб – пишний, ароматний, з легкою кислинкою і хрусткою скоринкою.
Хліб спельтовий на хмелевій заквасці виходить дуже смачний, без кислинки. І працювати з хмелевою закваскою набагато простіше, ніж з іншими.
Інгредієнти:
- закваска хмелева – 100 г
- вода – 270 г
- сіль – 9 г
- мед – 20 г
- борошно жорнове спельтове – 430 г
Спосіб приготування:
- У закваску влити воду, розмішати. Додати сіль, цукор та спельтове борошно.
- Вимісити тісто близько десяти хвилин. Воно має вийти м'яким і податливим. Поставити у тепле місце на 12 годин.
- З тіста сформувати 2 буханці; поставити на вистоювання на 30-60 хвилин, накривши плівкою.
- Випікати хліб у духовці 10 хвилин при 240°, потім зменшити температуру до 200° і випікати ще 40 хвилин.
- Остудити хліб на решітці.