Басматі (пер. з хінді – “ароматний, запашний”) – популярний і вишуканий сорт рису. Його подовжені зернятка мають приємний молочний запах, розсипчастість і м’який смак. Вирощується біля підніжжя Гімалаїв у виняткових кліматичних і грунтових умовах. Менш корисний, ніж бурий неочищений басматі, але зате легше перетравлюється. Ідеально підходить для плову. Може використовуватися для приготування білого рисового борошна.
Компанія “Земледар” ретельно перевіряє якість продукції у постачальників, перш ніж прийняти рішення про закупівлю та подальшу співпрацю.
Тестові зразки. Тестові зразки та наявність документів, що підтверджують відповідність міжнародним санітарним нормам і високій якості, – обов’язкові умови закупівлі зерна імпортного походження. Наша компанія докладає великих зусиль, аби запропонувати покупцям продукцію найкращої якості.
Зберігання. Рис очищається, підсушується та зберігається у відповідності з усіма санітарними нормами. Фасується лише в день замовлення. Таким чином покупець отримує свіжий білий рис басматі з останнього врожаю.
Фасування. Товар упаковується в екологічну паперову тару та надсилається замовнику.
Басматі використовують тоді, коли потрібно отримати розсипчасту структуру страви, будь то гарнір, плов, каррі, бір’яні або солодка рисова каша (правильне співвідношення рису та води в цьому випадку – 1:1,5).
Рис поєднують із бобовими, горіхами (особливо смачно з мигдалем), родзинками, прянощами (часто – з куркумою, шафраном і свіжим імбиром), кокосовим молоком. Басматі відмінно вбирає в себе запах овочів і спецій, тому часто використовується як основа для фаршу, інгредієнт салатів, супів і котлет.
Ситний варіант обіду чи вечері – розсипчастий басматі, доповнений цукровою кукурудзкою та різними спеціями. Страва виходить соковитою та яскравою, солодкуватою і неймовірно ароматною! До неї підходять освіжаючі легкі соуси на основі натурального йогурту або помідорів.
- рис басматі – 1,5 скл.
- консервована кукурудза – 1 банка (340 г)
- вода або овочевий бульйон – 4 скл.
- перець чилі – 1 шт.
- часник – 1-2 зубчики
- масло вершкове – 2-3 ст.л.
- олія рослинна – 2-3 ст.л.
- гвоздика – 1-2 шт.
- кардамон – 1 шт.
- лавровий лист – 1 шт.
- кориця – 0,5 ч.л.
- імбир мелений – 2 щіпки
- сіль – на смак
- пряні трави сушені (кріп, кінза) – на смак.
- Рис добре промити.
- Перець чилі та часник очистити та дрібно нарізати.
- У глибокій сковороді нагріти вершкове масло та олію. Викласти гвоздику, кардамон, лавровий лист і обсмажити, помішуючи. Потім додати чилі і припекти 30 секунд. Наостанок всипати корицю, імбир і дрібно нарізаний часник, обсмажити ще протягом 30 секунд.
- Всипати до спецій рис і обсмажити кілька хвилин. Це додасть йому розсипчастості.
- Потім вилити в сковороду бульйон, посолити. Довести до кипіння та зменшити вогонь. Варити рис 10-15 хвилин.
- Додати кукурудзу та пряні трави, перемішати.
- Вимкнути вогонь і дати настоятися під кришкою 5-10 хвилин. Після цього перемішати ще раз і подавати.
Не підходить для пророщування.
Користь рису басматі, крім наведених нижче характеристик, полягає ще й у дієтичності. Наявність грубих волокон допомагає надовго отримати відчуття ситості та знизити апетит. Продукт рекомендується поєднувати з овочами та фруктами, що ще більше підвищить його цінність.
Видільна система. Виведення зайвої солі та очищення організму від токсинів.
Кровоносна система. Зниження артеріального тиску та холестерину, ризиків інфаркту та інсульту. Зміцнення серцевого м’язу. Профілактика анемії.
Травна система. Обволікаючий ефект, полегшення стану при гастритах, ентероколіті, виразковій хворобі. Стимуляція травлення, оздоровлення печінки.
Нервова система. Поліпшення роботи мозку, нормалізація сну. Заспокійлива та розслаблююча дія.
Опорно-рухова система. Сприяння швидкому відновленню кісткової тканини після переломів і тріщин.
Ендокринна система. Нормалізація рівня цукру в крові. Підвищення імунного захисту організму та метаболізму. Запобігання розвитку інфекцій і запалень.
Дихальна система. Користь при муковісцидозі.