Набір призначений для простого й легкого процесу випікання домашнього подового хліба. У нього включені необхідні продукти та приладдя:
- Житня закваска, аналогів якій немає у продажу. Вона використовується та ферментується вже більше 4 років, тому дуже сильна й ефективна.
- 3 види жорнового цільнозернового борошна: житнє, спельтове та пшеничне (можна використовувати як окремо, так і в різних комбінаціях).
- Ротангова "дихаюча" ємність для вистоювання тіста, яка надає хлібові характерну форму та гарний візерунок.
- Електрична грілка для прискорення процесу розстоювання.
З цим універсальним комплектом будь-хто може почати випікати хліб, навіть не маючи досвіду.
Слово "подовий" утворено від "под" – так називалося дно дров'яної печі, в якій готували їжу наші пращурі. Відмінності подового хліба від формового: 1) випікається без будь-якої ємності; 2) вимагає більше борошна для замісу; 3) визріває дещо довше. Цільнозернове борошно та закваска наділяють домашній хліб безцінними властивостями.
- тепла вода – 350 мл
- мед – 1 ч.л.
- сіль – 1 ч.л.
- закваска – 150 г
- цільнозернове борошно – 600 г.
- Візьміть велику посудину для замісу тіста, влийте в неї 350 мл теплої води.
- Розчиніть у ній мед і сіль, потім додайте закваску (решту закваски потрібно "підгодувати" цільнозерновим житнім борошном і водою), перемішайте до однорідності.
- Додайте 400-450 г борошна і замісіть тісто звичайною ложкою.
- Решту борошна насипте на стіл і вимішуйте на ньому тісто до тих пір, поки воно не перестане липнути до рук і почне утримувати форму. Загинаючи краї всередину, сформуйте буханку.
- Присипте ротангову форму борошном і перекладіть туди тісто. Поставте на грілку, накрийте рушником і встановіть температуру 50-60°C (це прискорить процес вистоювання до 3-3,5 годин). Бажано вибрати спокійне місце, де не буде різких звуків.
- Розігрійте духовку разом із деком, на якому буде випікатися хліб, до 230°C. Гаряче деко посипте борошном або застеліть пергаментним папером. Покладіть туди вистояний хлібець і випікайте 15 хвилин. Потім зменшіть температуру до 190°C і випікайте ще 45 хвилин (всього – 1 година). Духовку при цьому відкривати не можна.
- Після випікання залиште хліб у духовці ще на 30 хвилин, а потім викладіть на решітку і дайте охолонути протягом години.