Набір для формового хліба зробить процес випічки легким і приємним. Він включає все необхідне:
- Житня закваска – особлива, сімейна, сильна. Вона використовується і ферментується вже протягом 4 років.
- 3 види цільнозернового борошна (житнє, спельтове і пшеничне). Використовуйте окремо або комбінуйте.
- Ємність для надання хлібу форми "цеглинки" з високоякісного жаростійкого скла.
- Електрогрілка для швидкого й ефективного розстоювання тіста.
Маючи під рукою цей набір, ви можете почати випікати хліб, навіть не маючи навичок.
Найпростіший рецепт бездріжджового формового хліба потребує всього 5 інгредієнтів і хвилин 15 активної участі. Такий хліб – дуже корисний, легкозасвоюваний і може зберігатися протягом тижня.
- тепла вода – 350 мл
- мед – 1 ч.л.
- сіль – 1 ч.л.
- закваска – 150 г
- цільнозернове борошно – 500 г.
- Візьміть містку ємність для замісу тіста, влийте в неї 350 мл теплої води.
- Додайте мед і сіль, перемішайте до розчинення, потім додайте закваску (решту закваски, що залишилась у банці, необхідно "підгодувати" і поставити в холодильник). Ще раз ретельно перемішайте.
- Додайте 500 г борошна і вимісіть тісто звичайною ложкою.
- Перекладіть масу у жароміцну форму з набору і розрівняйте тісто.
- Поставте форму на грілку, накрийте рушником і встановіть температуру 40-45°C. Це прискорить процес вистоювання до 3 годин. Бажано вибрати тихе спокійне місце, де не буде різких звуків. Хліб буде готовий до випікання, коли збільшиться в об'ємі приблизно вдвічі.
- Поставте хліб у розігріту до 230°C духовку на 15 хвилин, потім зменшіть температуру до 190°C і випікайте ще 45 хвилин (всього – 1 година). Духовку в процесі випікання відкривати не можна.
- Після випікання залиште хлібчик у духовці ще на півгодини, а потім викладіть на решітку і дайте охолонути протягом години.