Висівки відрізняються від цільнозернового борошна тим, що не містять у собі ендосперм і зародок, а лише оболонку зерна. Їх цінність полягає у відсутності глютену та високому вмісті клітковини, за рахунок чого вони відмінно підходять для дієти при схудненні, а також для раціону тих, хто страждає на целіакію. Крім того, спельтові висівки можна використовувати у складі домашніх скрабів.
Компанія “Земледар” ретельно контролює весь процес виробництва висівок: від посіву зерна до розфасовки.
Вирощування. Наша спельта вирощується далеко від великих міст і промислових підприємств. Мінеральні добрива, пестициди та інсектициди не використовуються.
Виробництво. Висівки виготовляються лише у день замовлення. Покупець отримує свіжий якісний продукт зі збереженням усіх корисних властивостей. У виробництві використовується німецький жорновий млин з просіювачем, зроблений з екологічних матеріалів. Низька швидкість обертання корундово-керамічних жорен забезпечує збереження всіх корисних властивостей зерна.
Фасування. Свіжі висівки упаковуються в крафтові паперові пакети та надсилаються покупцеві.
У більшості рецептів, де фігурують ті чи інші висівки, можна використовувати спельтові. Вони нададуть стравам тонкого горіхового присмаку.
Перед додаванням висівок у кашу, салат, кефір або йогурт потрібно залити їх окропом на 20-30 хвилин. Підходять для загущення супів, панірування, додавання у випічку. Хліб, макаронні вироби, тістечка, печиво та кекси вийдуть смачнішими та кориснішими зі спельтовими висівками.
З продуктом добре поєднуються: гречана, рисова та вівсяна крупа, проростки, овочі (буряк, цибуля, гарбуз, капуста, картопля, морква) і зелень, молочні продукти.
На основі висівок можна приготувати домашній квас.
Замість того аби змушувати дитину їсти кашку, можна приготувати корисне печиво з вівсянкою та висівками, за яким дитячі рученята потягнуться самі. Горішки можна замінити добавками, які більше люблять у вашій родині: сухофруктами, цукатами, шоколадом, цедрою та ін.
- банани стиглі – 2 шт.
- вівсяні пластівці – 100 г
- спельтові висівки – 100 г
- кокосова олія – 50 г
- мед – 50 г
- сіль – 1 щіпка
- сода – 0,5 ч.л.
- лимонний сік – 1 ст.л.
- розпушувач – 1 ч.л.
- кориця – 1 ч.л.
- волоські горіхи – 50 г.
- Вівсяні пластівці подрібнити у блендері (або можна взяти готове вівсяне цельнозернове борошно).
- Банани розім’яти виделкою. Додати соду, гашену лимонним соком, сіль, мед, корицю та кокосову олію. Перемішати.
- Потім всипати мелені пластівці, вівсяні висівки, розпушувач і горішки. Все добре перемішати й залишити на 10 хвилин.
- Деко застелити пергаментом, викласти на нього по ложці маси, надаючи їй форму плоского печива.
- Випікати у розігрітій до 180°C духовці 18-20 хвилин.
Спельтові висівки мають ряд корисних супервластивостей, за які дуже високо цінуються прихильниками здорового харчування. При регулярному та правильному застосуванні зміцнюються всі системи організму.
Ендокринна система. Регуляція рівня цукру в крові та метаболізму. Зміцнення імунітету. Профілактика цукрового діабету.
Кровоносна система. Поліпшення кровообігу. Зниження артеріального тиску та вмісту холестерину в судинах. Користь при ішемічній хворобі серця, анемії, атеросклерозі, гіпертонії.
Травна система. Покращення мікрофлори кишечника, перистальтики та травлення в цілому. Усунення діареї, запорів, здуття живота, геморою. Нормалізація виділення жовчі.
Опорно-рухова система. Користь для м’язів та кісток.
Покривна система. Покращення стану шкіри, волосся та нігтів.
Видільна система. Очищення організму від токсинів.