Мак знайомий нам з дитинства як вражаюче смачна начинка домашніх пиріжків і магазинних рулетів. Сьогодні використання маку істотно розширилося: це не тільки випічка та солодощі, а й рослинне молоко, сиродавлена олія, цілющі відвари та настої. Цінність маку не вичерпується смаком: це ще й багате джерело кальцію (практично нарівні з кунжутом)!
Компанія “Земледар” ретельно контролює весь процес поставки насіння маку з полів до покупця: від догляду за рослиною до розфасовки.
Вирощування. Наш мак росте далеко від великих міст і промислових підприємств. Мінеральні добрива та інша агрохімія не використовуються.
Зберігання. Насіння зберігається відповідно до санітарних норм і фасується в день замовлення. Покупець отримує свіжий мак з останнього врожаю.
Фасування. Товар упаковується в екологічну паперову тару та надсилається покупцеві.
Мак часто комбінують з цукром або медом, вимочують або відварюють у воді / молоці для усунення гіркоти. У розвареному або подрібненому вигляді він має соковитий свіжий смак і привабливий глянсовий блиск.
Найчастіше застосовується у якості начинки для рулетів, пирогів, тортів, булочок, млинчиків і навіть вареників, надаючи їм характерний багатий смак і аромат. Мак додають у смузі, коктейлі, гарніри, панірують їм домашні цукерки. Маковий смак прекрасно поєднується з цитрусовим, шоколадним і медовим.
З макового насіння можна зробити рослинне молоко й ароматну сиродавлену олію.
Дієтичний маковий пиріг – традиційний десерт польської кухні. Готується на безглютеновому борошні без яєць (замість них “працюють” банани) і виходить дуже смачним завдяки великій кількості начинки. За бажанням її можна додатково підсолодити.
- мак – 500 г
- вода – 450 мл
- банани (великі, стиглі) – 2 шт.
- кокосова олія – 50 г
- лимонний або апельсиновий сік – 1,5-2 ст.л.
- мигдальне борошно або мелений мигдаль – 3 ст.л.
- родзинки – 100 г
- вишня – 100-150 г
- вишневий сироп – 4 ст.л.
- сіль – щіпка
- ваніль – щіпка.
- Мак залити гарячою водою, поставити на повільний вогонь і випаровувати протягом 20-30 хвилин, поки насіння не набухне. Потім трохи остудити і пробити блендером.
- В окремій тарі розтовкти банани, змішати їх з усіма іншими інгредієнтами.
- Отриману масу з'єднати з маком, ретельно перемішати і викласти у форму, змащену олією.
- Поставити випікатися в розігріту до 180°С духовку на 35-40 хвилин.
- Коли пиріг охолоне – покрити його зверху топленим шоколадом і посипати товченими горішками.
Через крихітний розмір насіння маку проростає досить швидко. Досить промити його за допомогою дуже дрібного сита і замочити водою на кілька годин. Потім воду злити й залишити мак у темному місці, накривши кришкою або тарілкою з доступом до повітря. Періодично зволожувати, промивати та перемішувати насіння.
Готові проростки перед вживанням ретельно промити. Зберігати в холодильнику не довше 3-4 днів. Додавати в смузі, бутерброди і сироїдні десерти. Важливо їсти їх у свіжому вигляді (без термічної обробки), щоб зберегти корисні властивості.
Мак має протипаразитарні, антимікробні та антиоксидантні властивості. Допомагає очистити організм і захистити його від впливу вільних радикалів. Уповільнює вікові дегенеративні процеси.
Нервова система. Користь при депресивних станах. Знеболюючий, розслабляючий, антистресовий і легкий снодійний ефект. Захист очної сітківки.
Видільна система. Виведення токсинів з організму. Зменшення набряків, боротьба з підвищеною пітливістю. Допомога при проблемах з сечовим міхуром та інтоксикаціях. Профілактика утворення каменів у нирках.
Дихальна система. Відхаркувальний ефект (користь при кашлі). Ослаблення дихальних спазмів.
Кровоносна система. Профілактика залізодефіцитних станів, атеросклерозу, серцевих нападів та інсультів. Зниження тиску й рівня холестерину.
Травна система. Боротьба з діареєю, очищення ШКТ від шлаків. Допомога при непрохідності кишечника, кольках, дисбактеріозі. Глистогінний і жовчогінний ефект.
Статева система. Відновлення жіночого гормонального фону, усунення клімактеричних мігреней, нормалізація менструального циклу. Підвищення фертильності.
Опорно-рухова система. Усунення дефіциту кальцію, прискорення зрощення кісток при переломах, мікротріщинах. Зміцнення кісток і зубів. Сприятливий вплив на хрящові тканини.