Насіння чіа (шавлії іспанської) все частіше включається в раціон здорового харчування. Блискучі зернятка можуть бути жовтого, сірого, чорно-білого кольорів – і всі в одній упаковці. На смак вони нейтральні, хрусткі, з легким горіховим ароматом. При взаємодії з рідинами утворюють корисне желе та можуть виступати замінником яєць. Підходять для виробництва сиродавленої олії та інших похідних від чіа.
Компанія “Земледар” ретельно перевіряє якість продукції у постачальників, перш ніж прийняти рішення про закупівлю та подальшу співпрацю.
Тестові зразки. Тестові зразки та наявність документів, що підтверджують відповідність міжнародним санітарним нормам і високій якості, – обов'язкові умови покупки насіння імпортного походження. Наша компанія докладає великих зусиль, щоб запропонувати покупцям продукцію найвищої якості.
Зберігання. Продукт зберігається відповідно до санітарних норм і фасується в день замовлення. Покупець отримує свіже насіння чіа з останнього врожаю.
Фасування. В день замовлення товар упаковується в екологічну паперову тару.
Завдяки нейтральному смаку чіа добре поєднується з будь-якими продуктами. Використовується як корисний інгредієнт салатів, випічки, козинаків, десертів, каш, йогуртів, дитячого харчування та як незвичайна прикраса страв, додається у смузі, мюслі, згущує супи, рагу, макові та фруктові начинки.
Насіння чіа може замінювати яйця у випічці: 1 ст.л. насіння заливається 3-4 ст.л. води та залишається на 10-15 хвилин. За цей час виділяється слиз, який і послужить сполучним компонентом. Також може виступати замінником пектину в джемах і варенні.
Чіа можна замочувати у воді, фруктовому соці, молоці у різних пропорціях і отримувати різні за смаком продукти.
Незвичайний пікантний джем відмінно підходить до сиру та рибних страв. Додавати спеції та ароматизувати джем можна на ваш смак (наприклад, замість лимону взяти лайм або апельсин). 20 г десерту здатні задовольнити добову потребу в йоді.
- ламінарія (можна заморожена) – 300 г
- перець чилі – ½ шт.
- лимон – ½ шт.
- вода – 1 скл.
- білий перець – 5 горошин
- гвоздика – 1 шт.
- цукор – 150 г
- журавлина – 50 г
- чіа – 2 ст.л.
- Морську капусту проварити хвилин 5-10 (попередньо розморозивши, якщо використовується заморожений продукт).
- Збити ламінарію у блендері з перчиком чилі до улюбленої консистенції (в пюре або маленькими шматочками).
- З половинки лимона зняти цедру й видавити сік.
- Зварити сироп: закип’ятити воду, додати горошини білого перцю, гвоздику, лимонну цедру, цукор. Варити 5-7 хвилин.
- У сироп покласти подрібнену морську капусту, додати лимонний сік, проварити 15-25 хвилин, зняти з вогню. Настояти 2-3 години.
- Повторити процедуру двічі-тричі. В останній захід покласти журавлину (щоб ягоди не разварились і були цілими).
- В готовий джем додати чіа, перемішати. Перекласти в баночки для зберігання або їсти відразу.
Пророщується чіа довше (від 4 до 7 днів) та за дещо іншою технологією, ніж інші види насіння, оскільки при замочуванні виділяє слиз і перетворюється на желеподібну масу.
Для пророщування насіння чіа необхідно підготувати:
- глиняну або керамічну таріль під горщик
- скляну ємність з кришкою
- насіння чіа
- пульверизатор з чистою водою.
Підставку під горщик вимити та залишити у воді на пару хвилин.
У скляну каструльку налити 5-6 мм чистої води, розсипати тонким шаром насіння по дну підставки та поставити в каструльку. Скропити насіння водою з розпилювача та накрити скляною кришкою. Так створюється міні-теплиця, і насінинки добре проростають, не вимагаючи постійного підливання води та змочування. Процес треба проводити в темному куточку на деякій відстані від батареї. Коли проростки досягнуть 6 мм, ємність переставляють на підвіконня з сонячної сторони, і вони набувають зеленого кольору.
При пророщуванні чіа значно збільшується в розмірі: з 1 ч.л. насіння вийде 2 склянки смачних проростків. На смак вони трохи нагадують брокколі з легкою гостринкою.
Видатний хімічний склад мармурових зерняток насичує організм корисними речовинами, допомагає схуднути, заряджає енергією. За вмістом омега-3 й омега-6 насіння чіа перевершує рибу. Рекомендується до раціону спортсменів, працівників інтелектуальної праці, людей, що проживають у місцях з несприятливою екологією, діабетиків. Є природним антибіотиком.
Видільна система. Очищення від вільних радикалів, прискорення виведення шкідливих речовин від медичних препаратів.
Кровоносна система. Запобігання тромбозам і гіпертонії, зниження рівня холестерину в крові, зміцнення судин. Боротьба з анемією.
Травна система. Профілактика запорів, відновлення мікрофлори кишечника. Профілактика раку товстої кишки.
Нервова система. Користь при розумових перевантаженнях і стресах, профілактика старечого недоумства. Заспокійливий ефект, підняття настрою, поліпшення сну.
Покривна система. Поліпшення стану шкіри, прискорення регенерації пошкоджених ділянок, зменшення запальних процесів.
Ендокринна система. Вирівнювання гормонального фону, підтримання здорового імунітету та ваги. Зниження рівня цукру в крові та інсулінорезистентності, усунення чинників ризику розвитку діабету.
Статева система. Нормалізація менструального циклу, полегшення клімактеричного синдрому. Допомога в лікуванні інфекцій сечостатевої системи, в тому числі при кандидозі та генітальному герпесі.