Соєве борошно – високобілковий продукт пастельного жовтого кольору, без яскраво вираженого смаку та запаху. Особливою популярністю користується в Китаї, Японії та США, у нашій же країні активно використовується веганами та сироїдами.
Компанія "Земледар" ретельно контролює весь процес виробництва: від контролю якості бобів до фасування борошна.
Вирощування. Соя зростає далеко від великих міст і промислових підприємств. Мінеральні добрива, пестициди та інсектициди не використовуються.
Виробництво. Усе борошно виготовляється тільки у день замовлення. Покупець отримує свіже якісне борошно, зі збереженням усіх корисних властивостей. У виробництві використовується німецький жорновий млин з просіювачем, зроблений з екологічних матеріалів. Низька швидкість обертання корундово-керамічних жорен забезпечує збереження всіх корисних властивостей бобів.
Фасування. Свіже борошно пакується у крафтові паперові пакети.
Соєве борошно застосовується дуже широко. Його додають до овочів, у запіканки (замість манної крупи) і печиво. Але найчастіше його використовують:
- у суміші з іншими видами борошна при випічці (до 30%);
- для панірування (здатність соєвого борошна вбирати рідину перетворює його на щільну скоринку при смаженні);
- приготування соєвого м'яса;
- в якості замінника яєць і згущувача рідких страв.
Головні "вміння" соєвого борошна – підвищувати вміст білку в страві та пов'язувати жири з водою. Оскільки в ньому майже відсутня клейковина, то воно не може бути повноцінним замінником універсального борошна. З додаванням соєвого борошна можна приготувати низькокалорійний хліб, пампушки, смачні веганські оладки та млинці. Випічка виходить легшою, хрусткішою та піднімається вище.
Соєве борошно коричневіє швидше, ніж інше, тому при його використанні потрібно трохи зменшувати температуру випікання.
Печиво з борошна сої – поживне, ситне та розсипчасте. Смак десерту можна регулювати, додаючи підсолоджувачі, прянощі, горіхи.
- борошно соєве – 2 скл.
- цукор або інший підсолоджувач – 100 г
- яйця – 2 шт.
- масло вершкове - 150-200 г
- розпушувач – 1,5 ч.л.
- сіль – 1 щіпка
- кунжут – 1-2 ст.л.
- Вершкове масло нарізати на шматочки, дати йому підтанути.
- До масла додати підсолоджувач і збити його до пухкої маси в кухонному комбайні.
- Додати яйця та знову збити.
- Всипати борошно з розпушувачем, перемішати до однорідності.
- Тісто поставити в холодильник на 15 хвилин.
- Викласти тісто на деко, застелене пергаментним папером або на силіконовий килимок. Посипати зверху насінням кунжуту.
- Запікати в розігрітій до 180-190°C духовці 20-25 хвилин.
- Готове печиво розрізати на шматочки, дати охолонути.
Вживання соєвого борошна корисне людям, які страждають хворобами серцево-судинної системи, особливо тим, хто переніс інфаркт, а також при виразці, цукровому діабеті, атеросклерозі, гіпертонії, ожирінні, непереносимості тваринних білків.
Кровоносна система. Запобігання формуванню тромбів. Зниження рівня холестерину і, як наслідок, ризику ішемічної хвороби серця.
Ендокринна система. Нормалізація ваги, прискорення метаболізму. Позитивний вплив на імунітет. Допомога при діабеті.
Нервова система. Відновлення нервової системи та клітин мозку. Поліпшення мислення, навчання, пам'яті, рухової функції. Профілактика хвороби Паркінсона.
Травна система. Допомога травленню та схудненню, очищення кишечника.
Опорно-рухова система. Зміцнення кісток і зубів, запобігання остеопорозу. Регуляція кальцієвого обміну та кісткового метаболізму. Профілактика м'язової дистрофії, відновлення м'язів.