Рижієва олія виготовляється з насіння олійного посівного рижію. У якийсь період часу йому на зміну прийшов соняшник, і рижій був незаслужено забутий. Однак інтерес до цієї корисної культурі поступово відроджується. Солом'яного кольору рижієва олія має гоструватий смак з нотками гірчиці, редьки і цибулі. За результатами клінічних випробувань рекомендована для дієтичного харчування хворих на серцево-судинні захворювання.
Компанія “Земледар” ретельно контролює весь процес виробництва олії: від посіву насіння до розливу в тару.
Вирощування. Компанія обрала екологічні сонячні поля Тернопільщини та один з найкращих сортів рижію. Застосування будь-якої агрохімії є категорично неприйнятним.
Виробництво. Використовуються німецькі маслопреси з контролем температури для отримання холодного віджиму, щоб олія зберегла всі вітаміни та поживні речовини. Після виготовлення олія відстоюється природним методом у скляній тарі в темному місці впродовж 12 годин. Цим самим вдається досягти максимального сповільнення окислювальних процесів. Під час відстоювання мікрочастинки насіння осідають без стороннього втручання, олія стає прозорою.
Фасування. Відстояну олію розливають у скляні пляшки темно-зеленого кольору і надсилають покупцям. На прохання покупців, олія може відправлятись без попереднього відстоювання.
Рижієва сиродавлена олія подарує приємний аромат і смак з легкою гіркуватістю різним стравам: свіжим овочам, хлібові, соусам, пастам, супам, рису, підливам, картоплі, м'ясним і рибним стравам. Незвичайними виходять поєднання олії з горіхами, часником, оселедцем.
Не підходить для смаження і тушкування.
Варіація смачної азіатської страви для веганів, тих, хто поститься, і прихильників корисного харчування.
- рис бурий – 250 г
- цибуля ріпчаста – 1 головка
- баклажан – 1 шт.
- морква – 1 шт.
- солодкий великий перець – 1 шт.
- спеції (куркума, барбарис, зіра, коріандр, паприка) – на смак
- сіль – на смак
- рижієва олія – 2 ч.л.
- соняшникова олія – 3 ст.л.
- Рис відварити до готовності.
- Овочі нарізати кубиками і ледь обсмажити до золотистого кольору.
- Змішати овочі з рисом і спеціями, тушкувати на сковороді під кришкою з додаванням води 5-7 хвилин.
- У трохи остигле блюдо додати ароматні олії.
Комедогенність: 2 (можна використовувати для косметичних процедур).
Для шкіри: накладайте на шкіру в складі косметичних масок для лікування висипань і зняття почервоніння, розгладження дрібних зморшок і підвищення пружності, зволоження, харчування і надання шкірі свіжості.
Для волосся: наносьте в чистому вигляді на пасма або додавайте до складу масок для захисту волосся від несприятливих факторів.
Олія використовується в миловарінні, парфумерії, захисті від сонця, а також як пом'якшувальний компонент бальзамів для губ.