Як і борошно, клітковина перцю чилі виготовляється зі знежиреної сировини гострих перчиків. Відмінність полягає лише у грубшій фракції помелу. Використовувати її потрібно як приправу – в дуже невеликих кількостях. Це популярний інгредієнт мексиканської, китайської, індійської, корейської та тайської кухні. Може застосовуватися зовнішньо для медичних і косметологічних цілей.
Компанія “Земледар” ретельно контролює весь процес виробництва: від контролю якості насіння до фасування клітковини.
Вирощування. Перець чилі вирощується далеко від великих міст і промислових підприємств. Мінеральні добрива, пестициди та інсектициди не використовуються.
Виробництво. Вся клітковина виготовляється тільки у день замовлення. Покупець отримує свіжий якісний продукт зі збереженням усіх корисних властивостей. У виробництві використовуються якісні німецькі млини з екологічних матеріалів. Низька швидкість обертання корундово-керамічних жорен забезпечує збереження всіх корисних властивостей насіння.
Фасування. Свіжа клітковина упаковується в крафтові паперові пакети.
Використовуйте у невеликих кількостях як гостру приправу для соусів, аджики, супів (особливо рибних і томатних), гуляшу, плову, мацоні. Додавайте в процесі приготування риби, квасолі та капусти разом із кмином, цибулею, часниковим порошком. Приправляйте яєчні та рисові страви, тушковане м’ясо, маринади, картопляне пюре з часником, коріандром, базиліком, чабером.
Дуже цікавим виходить поєднання кисломолочних продуктів з гострим смаком клітковини та іншими ароматичними приправами. Щіпка перцю у гарячому какао або каві надасть напою тонізуючого ефекту та гостреньких ноток. Великою популярністю користується шоколад з чилі.
Овочевий суп-пюре з перцем чилі – вогненний і дуже ароматний. У xoлoдну погоду він відмінно pозганяє кров і зігріває. Подавати з рубаною зеленню, сметаною, свіжим хлібом, грінками або чапаті.
- оливкова олія – 2 ст.л.
- ріпчаста цибуля – 1 шт.
- часник – 2 зубчики
- перець чилі – 1 шт.
- болгарський перець – 4 шт.
- клітковина перцю чилі – 0,5 ст.л.
- помідори – 3 шт.
- овочевий бульйон – 900 мл
- сіль – на смак
- мелений чорний перець – на смак.
- Розігріти олію у великій каструлі, обсмажити в ній посічений часник і червону перчинку протягом 5 хвилин.
- Очистити солодкий перець від насіння та плодоніжки, нарізати кубиками, кинути в каструлю разом із нашинкованою цибулею, тушкувати 2 хвилини.
- Зняти з помідорів шкірку, додати до тушкованої маси, влити бульйон, довести до кипіння, накрити кришкою і варити 20 хвилин.
- Довести суп до смаку сіллю, чорним перцем, клітковиною перцю чилі.
- Зняти з вогню, охолодити, збити блендером.
Капсаїцин у складі гострого перцю характеризується антибактеріальними та знеболюючими властивостями, а також масовим знищенням злоякісних клітин. Клітковину можна використовувати зовнішньо для обгортань, масок, компресів.
Дихальна система. Профілактика та лікування ГРВІ, синуситу, бронхіальної астми.
Кровоносна система. Зменшення агрегації холестерину, запобігання утворенню тромбів.
Нервова система. Підтримка та поліпшення зору і здоров'я очей. Нейропротекторний потенціал. Допомога при безсонні. Сприяння виробленню ендорфіну та серотоніну.
Травна система. Поліпшення апетиту, травлення та засвоєння нутрієнтів. Сприяння зниженню ваги. Лікування гепатитів різної етіології.
Покривна система. Знеболюючий ефект при хворобливих дерматологічних станах. Підтримання здоров'я слизових оболонок. Прискорення росту волосся. Лікування оперізувального лишаю.
Ендокринна система. Зміцнення імунітету. Прискорення обміну речовин. Зниження ризику розвитку цукрового діабету.
Варто пам’ятати, що клітковина є не ліками, а лише підтримуючим засобом. Слідкуйте за самопочуттям після прийому препарату та консультуйтеся з фахівцями (дієтологами, терапевтами).