Зерно ячменю зовні нагадує пшеничне, вирізняється м’яким молочним смаком із тонким горіховим відтінком. Неочищений ячмінь багатий корисними речовинами, може довше зберігатися та не окислюватися. Використовується для приготування цільнозернового ячмінного борошна, натурального квасу, відварів, настоїв, для пророщування. Має найнижчий показник глікемічного індексу серед злаків.
Компанія “Земледар” ретельно контролює весь процес поставки ячменю покупцеві: від догляду за рослиною до розфасовки.
Вирощування. Ячмінь росте далеко від великих міст і промислових підприємств. Мінеральні добрива та інша агрохімія не використовуються.
Зберігання. Продукт зберігається відповідно до санітарних норм і фасується у день замовлення. Покупець отримує свіжі ячмінні зерна з останнього врожаю.
Фасування. У день замовлення товар упаковується в екологічну паперову тару.
Зерна ячменю популярні в усьому світі у вигляді знаменитої перловки, різної випічки та рослинного молока. Але неочищений ячмінь краще вживати для лікувальних цілей у вигляді відварів і настоянок. Також з нього можна приготувати відмінний домашній квас і кисіль. Або перемолоти в цільнозернове ячмінне борошно. Злак використовують як основу для оцту, солоду, підлив, кладуть у супи – так бульйон стає густішим і ситнішим.
Ячмінним напоєм, відомим ще у Давній Русі, можна замінити каву. Для цього зерна ячменю обсмажують і перемелюють, як і кавові, а потім заварюють водою, додають молоко та підсолоджувачі. Така кава настільки безпечна, що її можна давати навіть дітям після першого року життя.
Напій за смаком і зовнішнім виглядом дуже нагадує звичну кави, але при цьому в рази корисніший, оскільки не має у складі кофеїну. Відрізняється м’яким горіховим присмаком, а готується всього з 2-х інгредієнтів.
- ячмінь – 10 г
- вода – 200 мл.
- Відібрати якісні зерна, промити під проточною водою у ситі. Викласти на чистий рушник і злегка обсушити.
- Всипати ячмінь на сковороду та рівномірно обсмажити до коричневого кольору, постійно помішуючи (не пересмажувати, інакше напій буде гірчити). Зняти з вогню й дати охолонути.
- Залити зерно окропом, поставити на слабкий вогонь на 10 хвилин. Потім накрити кришкою і дати настоятися 5-10 хвилин.
- Процідити напій через сито і перелити в горнятко. Молоко та цукор додати на смак.
Перший етап пророщування – ретельний відбір зерен. Можна залити їх водою та залишити на півгодини: непридатні спливають нагору. Далі промити ячмінь під проточною водою і, за бажанням, продезінфікувати (залити на 3 години розчином йоду або марганцю – 30 крапель на 10 л води). Дно ємності для пророщування вистелити добре зволоженою марлею, зверху рівномірно викласти ячмінь, накрити іншим шаром вологої марлі або бавовняної тканини. Зародок ячменю розвивається повільно. Періодично зерна слід промивати, не допускати пересихання.
Проростки ячменю потрібно зберігати в холодильнику та вжити протягом двох діб після приготування, інакше вони втратять корисні властивості (тобто не потрібно пророщувати їх про запас). Добова норма – не більше 1 ст.л. на добу. Не рекомендується включати проростки ячменю в раціон вагітних і дітей до 12 років.
Користь цільнозернового ячменю складається із загальнозміцнюючих, противірусних, антиоксидантних, протипухлинних, жарознижуючих та інших властивостей. Злак допомагає швидко відновитися після операцій і хіміотерапії, покращує метаболізм.
Видільна система. Очищення від токсинів, радіонуклідів, важких солей і металів. Допомога при захворюваннях сечовивідних шляхів.
Кровоносна система. Зниження холестерину в крові, очищення та зміцнення судин. Нормалізація тиску.
Дихальна система. Допомога у лікуванні хвороб горла, сухого кашлю, загоєння запаленої слизової дихальних шляхів (за допомогою цілющих відварів).
Травна система. Обволікаючий вплив на слизову ШКТ, зниження кислотності шлунку. Запобігання каменеутворенню в жовчному міхурі. Усунення запорів і виразкового коліту. Сприяння зростанню корисних бактерій.
Нервова система. Заспокійливий та розслабляючий вплив, поліпшення якості сну. Усунення депресивних станів. Покращення зору та роботи мозку.
Опорно-рухова система. Профілактика артриту й артрозу, допомога у засвоєнні кальцію.
Покривна система. Профілактика зморшок, омолоджуючий ефект, підвищення пружності й еластичності шкіри.