Жито близько пов’язане з ячменем і пшеницею, але все ж істотно від них відрізняється. У житнього зерна довгаста форма і темний відтінок, кислувато-медовий смак, підвищений вміст йоду, калію, клітковини. Підходить для пророщування, приготування борошна та пластівців. Необхідне при здоровому схудненні, цукровому діабеті, фізичних навантаженнях.
Компанія “Земледар” ретельно контролює весь процес виробництва жита: від догляду за рослиною до розфасовки.
Вирощування. Наше жито росте далеко від великих міст і промислових підприємств. Мінеральні добрива, пестициди та інсектициди не використовуються.
Зберігання. Продукт зберігається відповідно до санітарних норм і фасується в день замовлення. Покупець отримує свіжі житні зерна з останнього врожаю.
Фасування. В день замовлення товар упаковується в екологічну паперову тару.
Злак відомий як основний компонент хліба та квасу, але цим можливості жита не обмежуються. Його можна пророщувати, варити з нього кашу та кисіль, експериментувати з усілякою корисною випічкою.
Цілісні зерна можна використовувати так само, як пшеничні: в салатах, запіканках, супах, тушкованих стравах, а також як основу для зернових тарілок.
Цілісне зерно додається в хліб пумпернікель, популярний у німецькій кухні.
Домашній хлібець німецького походження має щільну та вологу текстуру, апетитний аромат і солодкуватий смак. Дуже корисний для ШКТ. Для підтримання необхідної вологості хліб повинен випікатись у закритій формі з кришкою (пульмані). Якщо такої немає, можна використовувати звичайну металеву. Для надання красивого темного відтінку іноді в пумпернікель додають сироп цукрового буряка.
Для закваски
- цільнозернове житнє борошно грубого помелу – 105 г
- вода – 105 г
- зріла житня закваска – 5 г.
Для зернової мочки
- жито в зернах – 70 г
- гаряча вода для замочування.
Для хлібної мочки
- чорні житні сухарі – 70 г
- вода для замочування.
Для тіста
- житнє борошно тонкого помелу – 88 г
- житня клітковина – 88 г
- закваска – 210 г
- вода від хлібної мочки – 70 мл
- вся зернова мочка
- вся хлібна мочка
- сіль.
- Приготувати закваску й дати їй дозріти 14-16 годин при кімнатній температурі.
- Замочити жито на ніч. На наступний день проварити його в трьох об’ємах води близько години, доки зерна не стануть м’якими та пластичними, і відкинути на друшляк.
- Замочити сухарі з кіркою в гарячій воді й залишити мінімум на 4 години. Вичавити воду, наскільки це можливо, і зберегти її для тіста.
- Змішати всі інгредієнти, крім води від сухарів, і замісити тісто. Воно повинно бути середньої консистенції, трохи липке. Воду додати за необхідності (можливо, вона й не знадобиться).
- Вимісити тісто міксером 10-12 хвилин на малій швидкості. Накрити й залишити на 1 годину.
- Змастити форму та кришку олією, посипати клітковиною або житнім борошном.
- Сформувати тісто в буханку й укласти в форму. Закрити кришку. Розстоювання – 60-90 хвилин при 27-28°С. Коли тісто підійде до 2 см нижче краєчка форми, хліб можна садити в піч.
- Оскільки хліб печеться 12-16 годин, важливо, щоб температура повільно зменшувалася в процесі випікання. Всі духовки різні, тому точний режим випічки можна встановити лише досвідним шляхом. Можна спробувати так: 190°С – 1 година з парою, 130°С – 4 години, 45°С – 4 години, 40°С – 4 години. Залишити до повного охолодження в духовці.
- Готовий пумпернікель рекомендується витримати близько доби у щільно закритій упаковці, щоб волога рівномірно розподілилася по всьому об’єму.
Жито пророщують за звичайним алгоритмом:
- замочують на 6-12 годин у холодній воді;
- ретельно промивають і зливають воду;
- залишають зерна в темному місці до появи проростків / паростків;
- споліскують 2-3 рази на день, щоб запобігти зараженню цвіллю та бактеріями.
Найбільш прийнятні для вживання в їжу – проростки завдовжки 5-6 мм.
Під час пророщування кількість поживних речовин збільшується в 10-15 разів! Вживання у пророщеному вигляді зерен жита стимулює травний процес, підвищує імунітет, сприяє зниженню рівня цукру в крові. Для профілактики сезонних застудних захворювань і поліпшення функції ШКТ досить з’їдати 50 г пророщених зерен щодня.
Жито прекрасно тонізує та зміцнює організм, здавна застосовується у лікувальних цілях. Клітковина, що міститься в ньому, збільшує відчуття ситості та сприяє меншому споживанню їжі.
Травна система. Відновлення здорового мікробіому кишечника. Усунення запорів. Зниження ризику утворення каменів у жовчному міхурі.
Видільна система. Виведення шлаків і токсичних речовин, прискорення очисних процесів.
Кровоносна система. Зміцнення стінок судин. Зниження холестерину в крові. Користь при анемії, зниження ризику розвитку атеросклерозу.
Ендокринна система. Усунення порушення функцій щитовидної залози. Зниження інсулінової відповіді, поліпшення глюкозного профілю в крові, зменшення запалень при метаболічному синдромі. Зміцнення імунітету. Поліпшення обміну речовин. Пом’якшення симптомів клімаксу та ПМС.
Покривна система. Поліпшення стану шкіри та волосся, усунення проявів целюліту. Прискорення процесів регенерації тканин. Користь при гнійних ураженнях шкіри за допомогою припарок з житнього тіста.
Опорно-рухова система. Профілактика остеопорозу. Зміцнення кісток і зубів, відновлення роботи хрящів.