Сорго – п’ята за обсягами виробництва зернова культура у світі після пшениці, рису, кукурудзи та ячменю. Крупа може похвалитися вражаючим складом поживних речовин (вітамінів, мінералів, клітковини, білка), що сприяють доброму здоров’ю. Вона універсальна і її легко можна додавати в різні рецепти замість рису, кускусу та кіноа. Не містить глютен!
Компанія “Земледар” ретельно контролює весь процес виробництва: від контролю якості насіння до фасування крупи.
Вирощування. Сорго вирощується далеко від великих міст і промислових підприємств. Мінеральні добрива, пестициди та інсектициди не використовуються.
Виробництво. Вся крупа виготовляється лише в день замовлення. Покупець отримує свіжу якісну крупу, зі збереженням усіх корисних властивостей. У виробництві використовується німецький жорновий млин, зроблений з екологічних матеріалів. Низька швидкість обертання корундово-керамічних жорен забезпечує збереження всіх корисних властивостей зерна.
Фасування. Свіжа крупа сорго пакується у крафтові паперові пакети.
Завдяки високій харчовій цінності та універсальності крупи сорго споживачі та фахівці сфери громадського харчування знаходять творчі способи її використання на сніданок, обід, вечерю та навіть у закусках. Крупу можна приготувати на плиті, у мультиварці, духовці або рисоварці, замінивши нею рис, кускус чи кіноа, щоб надати нового смаку улюбленим рецептам. Наприклад, використовувати в супах, начинці для фаршированих овочів, салатах табуле, боулах, пудингах.
Вариться крупа у воді чи бульйоні у співвідношенні 1:3 з додаванням солі. Після закипання потрібно зменшити вогонь та варити 45-60 хвилин під кришкою. Дати постояти 5 хвилин, злити зайву воду та збити виделкою. Каша добре поєднується з кмином, пажитником, коріандром, гарам масалою, орегано, лавровим листом.
На сніданок буде смачно приготувати крупу сорго на звичайному або кокосовому молоці з невеликою кількістю води й додати підсолоджувачі, спеції, фрукти та горіхи. Для пудингу приготуйте сорго з водою, молоком, ваніллю, цукром та паличками кориці.
Рецепт від шеф-кухаря Мішеля Бернштейна з Майамі. Готується страва із простих та доступних, при цьому корисних, інгредієнтів. Виглядає дуже яскраво й ошатно, тому виглядатиме гідно навіть серед святкових страв.
- оливкова олія – 1 ст.л.
- насіння фенхелю – ½ ч.л.
- фенхель свіжий – ½ шт.
- буряковий сік – 4 скл.
- крупа сорго варена – 2 скл.
- вершкове масло – 1 ст.л.
- буряк великий – 2 шт.
- кріп свіжий – 2 ст.
- лимон – ¼ шт.
- сіль – на смак
- чорний перець – на смак
- сметана – ¼ скл.
- хрін столовий – 1 ч. л.
- хрін свіжий – 1 корінець.
- Буряк очистити, натерти на великій тертці та обсмажити до готовності.
- Нагріти оливкову олію у каструлі. Фенхель нарізати невеликими скибочками й додати в олію разом із насінням фенхелю. Обсмажувати, помішуючи, до появи аромату.
- Додати буряковий сік та уварити до половини. Процідити.
- Перелити уварений сік у сотейник, всипати варену крупу сорго, розмішувати до повного вбирання.
- Покласти в “різотто” вершкове масло та обсмажений буряк. Приправити 1 ст.л. крупно нарізаного свіжого кропу, лимонним соком, сіллю та перцем.
- У соуснику змішати сметану зі столовим хроном, посолити.
- При подачі покласти ложку сметанно-хрінового соусу на порцію "різотто", зверху натерти трохи хрону і посипати кропом.
Крупа сорго містить антиоксиданти та сприяє зменшенню запальних процесів в організмі. Крупу дуже корисно вводити в раціон людей похилого віку, дітей, вагітних жінок і годувальниць.
Кровоносна система. Зміцнення серцевого м’яза. Зниження ризику інсульту й інфаркту. Стимуляція вироблення гемоглобіну.
Ендокринна система. Поліпшення обмінних процесів, сприяння розщепленню жирів та синтезу білків. Профілактика діабету, стабілізація цукру в крові.
Травна система. Поліпшення апетиту. Цілюща дія при захворюваннях шлунково-кишкового тракту (виразках), харчових розладах. Очищення кишечника, усунення здуття та дискомфорту.
Опорно-рухова система. Зміцнення кісток, сприяння нарощуванню м’язів та формуванню скелета. Профілактика остеопорозу.
Покривна система. Поліпшення стану шкіри та волосся.