У порівнянні з очищеними ядрами, насіння у шкаралупі не окислюється і може зберігатися довше. Відмінно підходить для тих, хто любить процес лузання насіння. А шкаралупу можна використовувати як добриво! Може використовуватися для пророщування без попереднього очищення.
Компанія “Земледар” ретельно контролює весь процес поставки соняшникового насіння з полів до покупця: від догляду за рослиною до розфасовки.
Вирощування. Наші соняхи ростуть далеко від великих міст і промислових підприємств. Мінеральні добрива та інша агрохімія не використовуються.
Зберігання. Насіння зберігається відповідно до санітарних норм і фасується в день замовлення. Покупець отримує свіже соняшникове насіння з останнього врожаю.
Фасування. Товар упаковується в екологічну паперову тару і надсилається покупцеві.
Перед вживанням у їжу насіння соняшника обов’язково чистять. Перед цим його можна трохи підсушити прямо у шкаралупі. Свіжоочищене ядро має більш виражений аромат.
Їдять насіння як самостійний продукт або додають у салати, смузі, випічку. Насіння соняха чудово поєднується з іншими видами насіння, горіхами, медом, прянощами. Воно підкреслить і доповнить смак свіжих овочів і зелені. Насінням посипають хліб, рулети, додають в сир, каші.
З очищених зернят готують різні десерти: халву, цукерки, печиво, коржики, козинаки.
Цей салат найкраще виходить у сезон молодої капусти, але і в зимовий період буде доречним, тільки капусту потрібно вибирати більш м’яку. Крім наведених інгредієнтів, у салат можна додавати всілякі сухофрукти: в’ялену вишню та журавлину, копчену грушу, чорнослив, курагу, фініки. Салат підійде до жирної смаженої риби.
- молода капуста – 1 качан
- апельсин – 1 шт.
- золотисті родзинки – 60 г
- очищене насіння соняшника – 30 г
- петрушка – 1 пучок
- сиродавлена соняшникова олія – 2-3 ст.л.
- сіль – на смак
- мелений чорний перець – на смак.
- Залити родзинки гарячою водою на чверть години, потім обсушити.
- Капусту дуже тонко нарізати, петрушку дрібно посікти. З’єднати їх разом, посолити і трохи пом’яти.
- На дрібній терці потерти апельсинову кірочку (без білої м’якушки), вичавити апельсиновий сік. Додати до капусти разом із підсушеними родзинками, перемішати, накрити і поставити в холодильник на півгодини.
- Насіння 3-4 хвилини обсмажити на сковорідці.
- Приправити салат олією, перцем, посипати насінням.
Насіння соняшника можна пророщувати у шкаралупі: при пророщуванні вона відділяється, треба тільки при промиванні її збирати.
Спершу потрібно залити їх чистою водою та залишити на 12-14 годин. Потім воду злити, добре промити насіння, накрити зверху тарілкою або кришкою і залишити ще на 10-12 годин. Після цього почнуть прокльовуватися паростки. Далі воду знову потрібно злити, але насіння залишити вологим. Періодично його варто зволожувати, щоб не пересихало, інакше паростки можуть зів’янути. Ще через 12 годин вони досягнуть такої довжини, що можна буде їсти. Перед вживанням їх потрібно буде ще раз промити, відокремити лушпиння.
При дотриманні норми вживання насіння можна поліпшити самопочуття, відчути прилив енергії та сил. Воно характеризується загальнозміцнюючими й антиоксидантними властивостями.
Видільна система. Виведення токсинів, радіонуклідів і шкідливих речовин, що надходять з навколишнього середовища.
Кровоносна система. Профілактика тромбозів, атеросклерозу, інфаркту, інсульту. Нормалізація тиску. Зниження рівня холестерину в судинах.
Травна система. Приведення в норму кислотно-лужного балансу слизових ШКТ, усунення печії. Жовчогінний ефект. Живлення корисного мікробіому. Профілактика запорів, геморою, раку товстої кишки.
Нервова система. Сприятливий вплив на розумову діяльність, поліпшення концентрації уваги та пам’яті. Заспокійливий ефект (в тому числі при лущенні, що прирівнюється до медитації). Підтримання здоров’я очей.
Покривна система. Профілактика сухості шкіри та волосся. Усунення акне і прищів. Зміцнення нігтів.
Ендокринна система. Підтримання імунітету. Нормалізація синтезу гормонів, ферментів і вироблення антитіл. Поліпшення ліпідного обміну та підтримання здорової ваги.